Εμφάνιση

Η εμφάνιση των φιδιών ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το είδος. Σε όλα τα είδη αυτών των ερπετών, τα πόδια δεν έχουν αναπτυχθεί. Το μήκος τους κυμαίνεται από περίπου 10 εκατοστά έως αρκετά μέτρα. Τα χρώματά τους μπορεί να είναι έντονα πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα, συνήθως με σκούρα μαύρη ή καφέ αντίθεση. Πολλά φίδια έχουν χαρακτηριστικές ρίγες. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι τα φοβούνται, τα φίδια αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματός μας, βοηθώντας στον έλεγχο των παρασίτων. Τα περισσότερα είδη φιδιών στη χώρα μας είναι μη δηλητηριώδη και δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί έχουν βαθιά ριζωμένο φόβο για τα φίδια και προτιμούν να μην τα έχουν κοντά στα σπίτια τους. Ένα από τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη φιδιών είναι η οχιά, το οποίο χαρακτηρίζεται συνήθως από κοντό και παχύ σώμα, ενώ το χρώμα του ποικίλει, αλλά συνήθως είναι γκρι.

Συμπεριφορά & Διατροφικές συνήθειες

Τα φίδια χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους για να αποκτήσουν τροφή. Τρέφονται με βάτραχους, σαλαμάνδρες, έντομα, σκουλήκια, μικρά τρωκτικά και πτηνά. Τα δηλητηριώδη φίδια διαθέτουν αιχμηρά και κούφια δόντια για να διαπερνούν το δέρμα και να ενεργούν το δηλητήριο στο θήραμα. Τα μη δηλητηριώδη φίδια χρησιμοποιούν τη συστολή του σώματός τους για να υποτάξουν το θήραμά τους. Δαγκώνουν το θήραμα και το τυλίγουν γρήγορα γύρω του. Με την πίεση που ασκούν, το θήραμα συνήθως ασφυκτιάζει. Ανεξαρτήτως της μεθόδου σύλληψης, το θήραμα καταναλώνεται ολόκληρο. Η κάτω γνάθος είναι αρθρωτή και μπορεί να ανοίγει πολύ, επιτρέποντας τα φίδια να καταναλώνουν θήραμα μεγαλύτερα από το στόμα τους. Επιπλέον, τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα, γεγονός που τα οδηγεί σε κατάσταση χειμερίας νάρκης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναπαραγωγή

Τα φίδια συνήθως αναπαράγονται την άνοιξη. Κάποια είδη αποκτούν αυγά, ενώ άλλα φέρνουν στον κόσμο ζωντανά μικρά. Ο αριθμός των απογόνων διαφέρει ανάλογα με το είδος.

Πρόληψη

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την εισβολή φιδιών στον χώρο σας. Καταρχάς, αφαιρέστε αντικείμενα που αποτελούν ιδανικά καταφύγια για φίδια, όπως σωρούς ξύλων, σωρούς από μπάζα, υψηλή χλόη και κατάφυτη βλάστηση. Επιπλέον, σφραγίστε προσεκτικά όλα τα ανοίγματα του κτιρίου που θέλετε να προστατέψετε.