Είδη

Υπάρχουν πολλά είδη πτηνών στη χώρα μας που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να θεωρηθούν ως επιβλαβή για την υγεία μας και τον καθημερινό μας τρόπο ζωής. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα περιστέρια, τα σπουργίτια, οι καρακάξες, και άλλα. Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο παράσιτο στην κατηγορία των πτηνών, που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα, φαίνεται να είναι τα περιστέρια.

Εμφάνιση

Τα περιστέρια ανήκουν σε μια οικογένεια πτηνών που χαρακτηρίζεται από σωματώδη μέλη, κοντό λαιμό και διατροφή βασισμένη κυρίως σε σπόρους. Κατανέμονται παγκοσμίως, καλύπτοντας κάθε περιοχή εκτός από την έρημο της Αρκτικής, την Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Τα περιστέρια έχουν μήκος σώματος από 26 έως 35 εκατοστά, με άνοιγμα φτερών που φτάνει έως και 70 εκατοστά. Το χρώμα των φτερών τους ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι γκρι, με πράσινες, μπλε και μοβ λεπτομέρειες.

Συμπεριφορά

Τα περιστέρια συνήθως επιλέγουν να δημιουργούν τα φωλιά τους σε ομάδες. Μόλις εντοπίσουν έναν κατάλληλο τόπο, τείνουν να επιλέγουν το ίδιο μέρος για τη φωλιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα περιστέρια εντυπωσιάζουν με την εξαιρετική τους ευφυΐα, καθώς ακόμα και όταν αποχωρούν από τη φωλιά, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν χωρίς να χαθούν, ανεξάρτητα από την απόσταση που έχουν διανύσει. Η αναπαραγωγή τους είναι άκρως γρήγορη, καθώς μπορούν να κυοφορήσουν δύο αβγά έως έξι φορές τον χρόνο, ανάλογα με την διαθεσιμότητα τροφής. Σε περίπτωση μείωσης του τοπικού πληθυσμού, περιστέρια από άλλες περιοχές μετακινούνται για να επωφεληθούν από την πληθώρα των διαθέσιμων τροφίμων.

Διατροφή

Τα περιστέρια τρέφονται κυρίως με μούρα, σπόρους, μικρά έντομα και αράχνες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να καταναλώσουν και τα αυγά άλλων πτηνών.

Ανίχνευση

Παρότι η εμφάνιση μιας κατσαρίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σπάνια, υπάρχουν άλλα σημάδια που μπορούν να ενδείξουν την παρουσία τους: Οι ωοθήκες που αφήνουν σε διάφορα μέρη έχουν οβάλ σχήμα και παρουσιάζουν καφέ απόχρωση. Τα περιττώματά τους μοιάζουν με κόκκους πιπεριού και έχουν σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα.

Επιπτώσεις στην υγεία

Τα περιττώματα των περιστεριών λειτουργούν ως φορείς διαφόρων παθογόνων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, όπως η φυματίωση. Επιπλέον, ενδέχεται να μεταφέρουν βακτήρια, όπως αυτά που προκαλούν τον τυφοειδή πυρετό. Τέλος, τα περιστέρια μπορεί να διαδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα επιπλοκών, από ήπιες αναπνευστικές προβλήματα έως σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις και ακόμη θανατηφόρες φλεγμονές του εγκεφάλου.

Οικονομικές ζημιές

Τα κόπρανα των περιστεριών περιέχει οξέα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε δομές κτιρίων, όπως στέγες και περβάζια. Ακόμη και ένα μόνο περιστέρι μπορεί να παράγει έως 10 κιλά κόπρανα την εβδομάδα. Τα κόπρανα αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιές σε χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, καθώς και άλλα μνημεία. Τέλος, μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο χρώμα των αυτοκινήτων.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Δεν υπάρχει απλός τρόπος για την αντιμετώπιση των περιστεριών. Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να τα αποτρέψετε από το να φτιάξουν φωλιές και να τα απωθήσετε. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πλαστικών αιχμών και άλλων εμποδίων σε επιφάνειες όπου μπορεί να προσγειωθούν. Είναι επίσης σημαντικό να μην τα ταΐζετε. Τα περιστέρια είναι κοινωνικά πτηνά, και η τροφοδοσία ενός μόνου περιστεριού μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε συγκέντρωση άνω των είκοσι πτηνών σε λιγότερο από μια εβδομάδα.