Αναγνώριση
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αράχνες είναι «έντομα». Στην πραγματικότητα, ανήκουν σε μια διαφορετική κλάση, των αραχνοειδών. Οι αράχνες είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τα τσιμπούρια και τους σκορπιούς παρά με τις κατσαρίδες και τις σφήκες. Σε αντίθεση με τα έντομα, οι αράχνες δεν μπορούν να πετάξουν. Οι αράχνες διακρίνονται εύκολα από τα έντομα από το γεγονός ότι έχουν οκτώ πόδια. Σχεδόν όλα τα είδη αράχνης παράγουν μετάξι της αράχνης μέσω ακροφυσίων στο πίσω μέρος του σώματός τους. Σε αντίθεση με τα έντομα, οι αράχνες δεν έχουν κεραίες.
Οι αράχνες δεν είναι έντομα και ανήκουν σε διαφορετική κλάση από τα έντομα και είναι αυτή των αραχνοειδών. Είναι συγγενικό είδος με τα τσιμπούρια και όχι με τις κατσαρίδες. Είναι εύκολο να τις διακρίνουμε επειδή έχουν οχτώ πόδια και δεν έχουν κεραίες όπως τα έντομα.
Διατροφικές συνήθειες
Οι αράχνες, κυρίως, τρέφονται με έντομα. Τα μεγαλύτερα είδη τους μπορεί επίσης να καταναλώνουν πουλιά, τρωκτικά, σαύρες και άλλες αράχνες. Για την αιχμαλώτιση της λείας τους, χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι μέσω της χρήσης ιστών. Δημιουργούν ιστούς που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τα πετούμενα έντομα. Ορισμένες αράχνες προτιμούν το κυνήγι στο έδαφος, χωρίς να κατασκευάζουν δίχτυα, αλλά αιχμαλωτίζουν το θήραμά τους με τα δόντια τους. Το δηλητήριο που παράγουν πολλές αράχνες αποτελεί μία ουσία που είναι είτε θανατηφόρα είτε προκαλεί ακινησία στα έντομα.
Ο ρόλος της αράχνης στην ζωή μας
Τα αραχνοειδή διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας. Ελέγχουν τον πληθυσμό των μυγών, προστατεύοντας έτσι από τη μαζική εξάπλωση ασθενειών. Καταστέλλουν επίσης τα κατσαρίδια, τις σφήκες, τις μικρές σαύρες, ακόμη και τα τρωκτικά, περιορίζοντας τον πληθυσμό των παρασίτων, ακόμη και σε αστικά περιβάλλοντα. Το μετάξι της αράχνης έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανίες, λόγω της ελαφρότητάς του, της ευελιξίας και της αντοχής του. Επίσης, έχει εφαρμοστεί στον τομέα της ιατρικής. Σε πολλούς σύγχρονους πολιτισμούς, οι τηγανητές ταραντούλες θεωρούνται λιχουδιά, ειδικά στο Βιετνάμ.
Αιτίες προσβολής
Οι αράχνες βρίσκονται κατά κύριο λόγο γύρω μας, πάντα παρόντες όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους. Τα αραχνοειδή προτιμούν ξηρά και ζεστά περιβάλλοντα, όπως κουτιά, γωνίες και κουφώματα, όπου κατασκευάζουν τους ιστούς τους για το κυνήγι άλλων εντόμων. Η αύξηση του πληθυσμού τους συνδέεται συχνά με την παρουσία άλλων εντόμων στο περιβάλλον.
Επιπτώσεις στην υγεία
Στην Ελλάδα, δεν έχουν παρατηρηθεί δηλητηριώδη είδη αραχνών, και ως εκ τούτου, δεν αποτελούν απειλή για την υγεία των ανθρώπων.
Ανίχνευση
Είναι αρκετά απλό να αναγνωρίσουμε τις αράχνες σε ένα χώρο, καθώς δημιουργούν τους χαρακτηριστικούς ιστούς τους.
Πρόληψη
Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την πρόληψη των αραχνών είναι να περιορίσουμε τις πηγές τροφής τους, οι οποίες περιλαμβάνουν άλλα έντομα. Έτσι, εάν σε ένα περιβάλλον δεν υπάρχουν μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα, οι αράχνες θα αναζητήσουν τροφή αλλού.