Κοριοί

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν ωοειδές σχήμα, κόκκινο-καφέ χρώμα και μικροσκοπικές τρίχες καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους. Μπορεί να φτάσουν τα 4-5 χιλιοστά σε μήκος και τα 1.5-3 χιλιοστά σε πλάτος.

Διατροφικές συνήθειες

Οι κοριοί εξαρτώνται από το αίμα για τη διατροφή τους. Όταν δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν τροφή από άλλα ζώα, είναι πρόθυμοι να στραφούν προς τους ανθρώπους. Οι υδρατμοί που υπάρχουν στον αέρα είναι αρκετοί για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε νερό. Οι κοριοί ελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει ο άνθρωπος. Σε θερμές συνθήκες, ένα άτομο κοριού προσπαθεί να τραφεί κάθε πέντε έως δέκα ημέρες, αλλά μπορεί να επιβιώσει για σχεδόν πέντε μήνες χωρίς αίμα. Υπό ψυχρές συνθήκες, μπορεί να αντέξει για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς τροφή.

Ο ρόλος των κοριών στην ζωή μας

Οι κοριοί είναι γνωστοί παράσιτα για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μια προσβολή από κοριούς δεν σχετίζεται με την καθαριότητα, αλλά σίγουρα η παρουσία τους μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις βρώμικου περιβάλλοντος. Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, οι κοριοί χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών του ουροποιητικού, της αλωπεκίας και της επιληψίας, αλλά αυτή η πρακτική δεν έχει καταγραφεί επιστημονικά.

Αιτίες προσβολής

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι κόριοι μπορούν να εισβάλουν σε ένα σπίτι. Μπορεί να μεταφερθούν σε έναν χώρο μέσω των αντικειμένων ενός άλλου ατόμου. Επίσης, άγρια ζώα μπορεί να λειτουργήσουν ως μεταφορείς. Τέλος, μπορούν να εισβάλλουν μέσα στο σπίτι μέσω αγωγών ή ανοιγμάτων από γειτονικά σπίτια.

Ανίχνευση

Οι κόριοι εκδηλώνουν δραστηριότητα κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 22:00 και 06:00. Αυτό καθιστά την ανίχνευσή τους αρκετά δύσκολη. Η παρουσία έντονων κόκκινων σημάτων στο σώμα σας αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για την ύπαρξή τους στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Συνήθως επιλέγουν ραφές στρωμάτων, πτυχώσεις μεταξύ έπιπλων, κασώματα εσωτερικών πορτών και άλλα κρυφά μέρη για τη δημιουργία φωλιών τους. Κοντά στα φωλιά θα εντοπίσετε μαύρα στίγματα, που αποτελούν τα κόπρανά τους και έχουν εμφάνιση παρόμοια με μαύρο πιπέρι. Επίσης, εκεί θα βρείτε τα αυγά και τις προνύμφες τους. Συνολικά, απαιτείται προσεκτικός έλεγχος για τον εντοπισμό των φωλεών των κοριών.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η παρουσία κοριών μπορεί να επιφέρει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, περιλαμβάνοντας αλλεργικά συμπτώματα, εξανθήματα στο δέρμα, και ακόμη ψυχολογικά προβλήματα. Ο αριθμός των τσιμπημάτων επηρεάζει την ένταση των δερματικών επιπτώσεων. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η προσβολή από κοριούς μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσκολίες ύπνου, εξαρτώμενα από τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Πρόληψη

Γενικά, υπάρχουν περιορισμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για την πρόληψη μιας πιθανής προσβολής από κοριούς. Ίσως θα ήταν σκόπιμο να επιδείξουμε προσεκτική παρατήρηση της αποσκευής και των ενδυμάτων μας μετά από ένα ταξίδι.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Εάν υποψιάζεστε ή είστε βέβαιοι ότι η κατοικία σας έχει προσβληθεί από κοριούς, σας συνιστούμε να ζητήσετε άμεσα τη βοήθειά μας. Προτείνουμε να μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόνοι σας, καθώς οι κοριοί αποτελούν μία από τις πιο δύσκολες παρασιτικές προκλήσεις στη χώρα μας. Ακόμη και επαγγελματίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξάλειψή τους.