Είδη

Υπάρχουν πάνω από 14.000 είδη μυρμηγκιών, τα οποία είναι γνωστά στους επιστήμονες. Κάθε χρόνο, ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, διότι κυρίως τέσσερα από αυτά είναι πιθανό να συναντήσετε στο σπίτι σας. Τα μυρμήγκια απειλούν την ακεραιότητα της περιουσίας σας και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

1) Μυρμήγκια του κήπου (Lasiusniger): Αποτελούν το πιο κοινό είδος στην Ελλάδα, με μήκος 4-5 χιλιοστά και μαύρο σώμα.
2) Μυρμήγκια Φαραώ (Monomorium pharaonis): Με μήκος μέχρι 3 χιλιοστά και κίτρινο-καφέ χρώμα. Διαθέτουν επίσης φτερά.
3) Μυρμήγκια (Hypoponera punctatissima): Με μήκος μέχρι 3 χιλιοστά, αλλά με πολύ ανοιχτόχρωμο χρώμα σε σύγκριση με τα Φαραώ.
4) Μυρμήγκια (Tapinoma melanocephalum): Είναι τα μικρότερα από τα κοινά είδη, ημιδιάφανα και μπορούν να φτάσουν έως 1,5 χιλιοστά σε μήκος.

Διατροφικές συνήθειες

Τα μυρμήγκια δημιουργούν τεχνητά αναχώματα που αποκαλούνται “κοινωνίες,” όπου συμμετέχουν εργάτες, στρατιώτες, κηφήνες και μια βασίλισσα. Προτιμούν τα γλυκά, τη ζάχαρη και προϊόντα σπόρων. Οι εργάτες συλλέγουν τροφή και την επιστρέφουν στις κυψέλες τους, αποθηκεύοντάς την για μελλοντική κατανάλωση.

Ο ρόλος των μυρμηγκιών στην ζωή μας

Αν και δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, στην Κεντρική Ασία ένα πρωινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει τηγανιτά μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά και έχουν διαφορετική γεύση ανάλογα με το είδος τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται προσπάθειες χρήσης τους ως τροφή, μάλιστα, σε πολυτελή εστιατόρια στην Ευρώπη.

Αιτίες προσβολής

Τα μυρμήγκια βρίσκονται παντού γύρω από το σπίτι σας, και συχνά τα εντοπίζετε και μέσα σε αυτό. Ο κίνδυνος προσβολής είναι υψηλότερος αν αφήσετε ανεπιτήρητο φαγητό γύρω από το σπίτι. Γλυκά, ζάχαρη, ψίχουλα και άλλα είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές που προσελκύουν τα μυρμήγκια. Το σπίτι σας μπορεί εύκολα να προσβληθεί αν υπάρχουν φωλιές κοντά σε αυτό. Εάν εγκατασταθούν στο εσωτερικό του, θα προτιμήσουν ρωγμές μεταξύ των τοίχων και των κουφωμάτων.

Ανίχνευση

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα παράσιτα, τα μυρμήγκια είναι εύκολο να ανιχνευθούν. Δεν κρύβονται από τους ανθρώπους και δεν εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας τα εύκολα εντοπίσιμα. Ένα μόνο μυρμήγκι δεν υποδηλώνει απαραίτητα πρόβλημα, αλλά η τακτική εμφάνισή τους από περισσότερα από ένα μυρμήγκι αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Ακόμη και οι φωλιές τους είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς δημιουργούν σωρούς από χώμα στο έδαφος.

Επιπτώσεις στην υγεία

Αν και δεν είναι γνωστό ότι τα μυρμήγκια μεταφέρουν ασθένειες, μπορούν, παρ’ όλα αυτά, να διανέμουν διάφορες ανθυγιεινές ουσίες και αλλεργιογόνα στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε δίκτυα υπολογιστών, τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και στις εγκαταστάσεις σας. Παρά το μικρό τους μέγεθος, η γνάθος τους είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κόβει καλώδια και να βλάπτει τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Τα δάγκωμα από μυρμήγκια είναι συχνά επώδυνα, ειδικά για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη.

Πρόληψη

Οι προληπτικές ενέργειες για τα μυρμήγκια είναι παρόμοιες με αυτές για τις κατσαρίδες. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμά σας είναι σφραγισμένα και αποθηκευμένα με ασφάλεια. Τα μυρμήγκια είναι ακόμη πιο επιδέξια από τις κατσαρίδες όσον αφορά την πρόσβαση σε δύσκολα σημεία. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες μετά το μαγείρεμα. Αν παρατηρήσετε αναχώματα στον κήπο σας, ρίξτε σιγά-σιγά καυτό νερό πάνω τους. Αυτό δεν θα προκαλέσει την πλήρη εξόντωση των μυρμηγκιών, αλλά θα διατηρήσει τον πληθυσμό τους στα όρια.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Αν οι χώροι σας έχουν προσβληθεί από μυρμήγκια, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καμία πηγή τροφής που να τα προσελκύει. Διατηρήστε όλα τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία ή μέσα στο ψυγείο σας. Καθαρίστε και σφουγγαρίστε τα πατώματα για να απομακρύνετε κάθε ίχνος τροφής που ενδεχομένως υπήρχε. Με αυτόν τον τρόπο, θα διακόψετε τα μονοπάτια που ορίζουν τα μυρμήγκια, χρησιμοποιώντας φερομόνες.