Ψαράκια (silverfish)
Τα ψαράκια έχουν μικρό σώμα σε σχήμα δακρύου δεν φέρουν φτερά και φτάνουν σε μήκος μέχρι τα 30 χιλιοστά. Το όνομά τους προέρχεται από το σχήμα του σώματος τους που μοιάζει με ψάρι ενώ έχουν μπλε-ασημί χρώμα.
Διατροφικές συνήθειες
Τα ψαράκια τρέφονται κυρίως με πολυσακχαρίτες. Επιπλέον, τα βιβλία, το δέρμα, ο καφές, το χαλί, η ζάχαρη, το χαρτί, οι φωτογραφίες, τα καλλυντικά, και τα άμυλα αποτελούν μέρος της διατροφής τους. Προτιμούν περιοχές με υγρασία και χώρους όπου υπάρχουν στοιβαγμένα ρούχα.
Ο ρόλος των ψαρακιών στην ζωή μας
Τα ψαράκια ανήκουν στα παλαιότερα είδη έντομων στον πλανήτη Γη. Πράγματι, είναι ακόμη πιο αρχαία από τις κατσαρίδες. Τα πρώτα απολιθώματά τους, που ανακαλύφθηκαν, χρονολογούνται περίπου πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια.
Αιτίες προσβολής
Τα ψαράκια μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σας χωρίς να απαιτούν ειδικές συνθήκες. Αν και προτιμούν το υγρό περιβάλλον, επιβιώνουν και σε ξηρά μέρη, ειδικά όταν υπάρχει άφθονη προσφορά τροφής. Είναι κοσμοπολίτικο είδος και κατοικεί σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, εξαπλώνοντας ακόμη και σε νησιά του Ειρηνικού. Η υψηλή υγρασία, ειδικά σε περιοχές με 84% υγρασία και 30 °C, συμβάλλει συνήθως στην προσβολή τους. Ακόμη ένας παράγοντας είναι η διαθεσιμότητα άφθονων πηγών τροφής.
Ανίχνευση
Η ανίχνευση των ψαρακίων αποτελεί δύσκολη διαδικασία. Ο μοναδικός τρόπος για να επιβεβαιώσετε την ύπαρξη μιας πιθανής προσβολής είναι να παρατηρήσετε ένα παράδειγμα αυτών των εντόμων. Ωστόσο, είναι νυκτόβια και αντιδρούν αμέσως κρύβοντας τον εαυτό τους στην πρώτη ένδειξη κινδύνου. Ένα άλλο πιθανό σημάδι προσβολής από ψαράκια είναι η ζημιά σε ρούχα, ταπετσαρίες και βιβλία.
Επιπτώσεις στην υγεία
Τα ψαράκια μπορεί να φαίνονται ανατριχιαστικά, όμως μην ανησυχείτε. Δεν μεταδίδουν καμία από τις κοινές ασθένειες και δεν είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο. Δεν έχει καταγραφεί αν δαγκώνουν τους ανθρώπους, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τσιμπήματα. Το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι ζημιές σε βιβλία, φωτογραφίες και ταπετσαρίες.