Είδη

Οι ψύλλοι είναι μικρά παράσιτα, σκουρόχρωμα και χωρίς φτερά, με μήκος που φτάνει μέχρι τα 4 χιλιοστά. Διακρίνονται από το επίπεδο οβάλ σχήμα τους, το οποίο τους επιτρέπει να πηδούν σε μεγάλες αποστάσεις, φτάνοντας έως και 33 εκατοστά. Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων, με τα πιο συνηθισμένα να είναι:

1) Ψύλλος του σκύλου (Ctenocephalidescanis)
2) Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalidesfelis)
3) Ψύλλος του ανθρώπου (Pulexirritans)

Διατροφικές συνήθειες

Οι ψύλλοι τρέφονται από το αίμα πουλιών και θηλαστικών. Παρόλο που διάφοροι τύποι ψύλλων προτιμούν διάφορους οικοδεσπότες, όλοι μπορούν να τσιμπήσουν και τους ανθρώπους. Οι κύριοι ξενιστές για τα πιο κοινά είδη είναι οι σκύλοι και οι γάτες.

Ο ρόλος των ψύλλων στην ζωή μας

Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, οι ψύλλοι αποτέλεσαν την κύρια αιτία της επιδημίας της βουβωνικής πανώλης. Κατά την αιχμή της επιδημίας (1346-1353), πέθαναν 75 – 200.000.000 άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 40% κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Αιτίες προσβολής

Οι ψύλλοι μεταδίδονται από τα κατοικίδια ζώα σας ή από αρουραίους και ποντίκια. Όταν τα κατοικίδια εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μεταφέρουν τους ψύλλους στο χαλί, στον καναπέ και σε άλλα σημεία. Οι ψύλλοι ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τον αναπτυξιακό τους κύκλο.

Ανίχνευση

Ζωντανούς ψύλλους μπορείτε να παρατηρήσετε πάνω στην κουρτίνα, στις ταπετσαρίες ή ακόμη και στο δέρμα σας. Θα εξαφανιστούν με ένα αστραπιαίο σάλτο όταν προσπαθήσετε να τους ακουμπήσετε. Επίσης, η αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικίδιου σας, όπως το υπερβολικό γλύψιμο και το ξύσιμο, μπορεί να είναι σημάδι παρουσίας ψύλλων. Τέλος, η φαγούρα στο δέρμα σας και τα κόκκινα εξανθήματα υποδηλώνουν την παρουσία τους.

Επιπτώσεις στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι ψύλλοι σπάνια τρέφονται αποκλειστικά με το αίμα των ανθρώπων, τα τσιμπήματά τους εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Είναι γνωστό ότι οι ψύλλοι μεταδίδουν διάφορες ασθένειες, όπως ο τύφος και η βουβωνική πανώλη.

Πρόληψη

Γενικά, προτείνεται να δίνετε έμφαση στην υγιεινή των κατοικιδίων σας και να χρησιμοποιείτε αντιπαρασιτικά προϊόντα, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες. Επιπλέον, αποφεύγετε την άμεση επαφή με γάτες που μόλις έχουν γεννήσει και απομακρύνετε τα αδέσποτα ζώα από τον χώρο σας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Είναι αναγκαίο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια όταν υποψιάζεστε πιθανή μόλυνση από ψύλλους. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι πολύπλοκη και δύσκολο να γίνει αποτελεσματικά μόνοι σας. Ακόμη και όταν φαίνεται ότι το ζήτημα έχει λυθεί, οι ψύλλοι ενδέχεται να επιστρέψουν, καθώς εκκολαπτόνται αυγά που ενδέχεται να έχουν παραμείνει στον χώρο μετά από τη χρήση εντομοκτόνου.