Σαράκι

Ο όρος “σαράκι” αναφέρεται σε μια οικογένεια ξυλοφάγων σκαθαριών, των οποίων οι προνύμφες τρέφονται με ξύλο. Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο “σαράκι”, συνήθως αναφέρονται σε αυτήν τη μορφή κάμπιας (σκουλίκι) των σκαθαριών. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορεί να φτάσουν σε μήκος περίπου 60 χιλιοστά.

Ένα από τα πιο κοινά ξυλοφάγα σκαθάρια στη χώρα μας είναι το Anobium punctatum. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μόνο τα 4 χιλιοστά. Περνά 3-5 χρόνια σε μορφή κάμπιας. Αντίθετα με άλλα ξυλοφάγα έντομα, οι επιθέσεις του Anobium επικεντρώνονται μόνο σε καλά ωριμασμένο ξύλο, με το φλοιό να έχει αφαιρεθεί. Αυτό το καθιστά πολύ επικίνδυνο για τα ξύλινα έπιπλα των νοικοκυριών.

Ανίχνευση

Υπάρχουν πολλά σημάδια προσβολής από σαράκια: Ορισμένες προνύμφες παράγουν ένα χαρακτηριστικό θόρυβο κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας τους, μοιάζοντας σαν να ξυνούν κάτι. Επίσης, τα κόπρανά τους είναι λευκή και λεπτή σκόνη που μυρίζει σαν ξύλο, κάτι εντελώς φυσιολογικό εξαιτίας της αποκλειστικής τους διατροφής. Οι οπές εξόδου στα έπιπλα είναι ένα ακόμη ενδεικτικό σημάδι παρουσίας σαρακιού, έχοντας διάμετρο περίπου 2 χιλιοστά και ακανόνιστο κυκλικό σχήμα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Μόνο ένας έμπειρος τεχνικός έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια προσβολή από σαράκι. Με τη χρήση ειδικών εντομοκτόνων για σαράκια, θα περιορίσουμε την εξάπλωσή τους, ενώ η εφαρμογή μιας πάστας στην επιφάνεια των έπιπλων θα προκαλέσει ασφυξία στα έντομα. Η εταιρεία μας, εξελίσσοντας συνεχώς τις υπηρεσίες της, χρησιμοποιεί επίσης τη θερμική μέθοδο απεντόμωσης για την αντιμετώπιση των ξυλοφάγων εντόμων, πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.