Σφήκες

Για πολλούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να διακρίνουν μεταξύ σφηκών και μελισσών. Οι σφήκες έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και γυαλιστερό μαύρο. Τα σώματά τους είναι μεγαλύτερα, πιο λεπτά και πιο λεία. Κατά την πτήση τους, αφήνουν το πίσω ζεύγος των ποδιών τους να κρέμεται με ένα χαρακτηριστικό τρόπο.

Διατροφικές συνήθειες

Οι σφήκες συνθέτουν κοινωνικές αποικίες και κυνηγούν ως ομάδες. Κάθε χρόνο, η αποικία τους, δηλαδή η φωλιά, μπορεί να φτάσει γρήγορα τα 5.000 έως 6.000 μέλη την άνοιξη και αυξάνεται μέχρι 20.000 το καλοκαίρι. Οι σφήκες ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι, συλλέγουν κάμπιες για τις προνύμφες τους και τρέφονται με φρέσκα γλυκά φρούτα και νέκταρ.

Ανίχνευση

Είναι πολύ εμφανές να παρατηρήσετε τις σφήκες. Η φυσική τους παρουσία και το χαρακτηριστικό βουητό τους συνήθως προκαλούν ανησυχία. Επιπλέον, είναι εύκολο να παρατηρήσετε τις φωλιές τους, καθώς τις κατασκευάζουν σε νεκρούς κορμούς δέντρων, κοιλότητες σε τοίχους, σοφίτες, προσόψεις, και στα κενά ανάμεσα στα τούβλα.

Επιπτώσεις στην υγεία

Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές. Το κέντρο τους είναι επικίνδυνο, καθώς μεταφέρει δηλητήριο στο σώμα σας. Περίπου το 10% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί σε αυτό το δηλητήριο. Τα τσιμπήματα προκαλούν πρήξιμο, ερυθρότητα, φλεγμονή των λεμφαδένων και σπάνια εξανθήματα. Το δηλητήριο εισέρχεται με το τσίμπημα και διασπά τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλώντας πόνο.

Πρόληψη

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση των σφηκών. Μπορείτε να ελέγξετε στην αρχή του καλοκαιριού για σφηκοφωλιές, αλλά αυτό δεν θα τις σταματήσει εάν έχουν επιλέξει το σπίτι σας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν πηγές τροφής γύρω από την ιδιοκτησία σας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Εάν παρατηρήσετε σφήκες γύρω από το σπίτι σας, χωρίς δεύτερη σκέψη, ζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Οι σφήκες μπορεί να επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση. Η αφαίρεση της φωλιάς τους απαιτεί εξειδικευμένη εργασία, προϋποθέτει επαγγελματική εμπειρία και τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας.