Σκώροι

Οι σκώροι ανήκουν στην ομάδα των ιπταμένων εντόμων και έχουν στενή συγγένεια με τις πεταλούδες. Εμφανίζονται σε ποικίλα σχήματα και διαστάσεις. Σε αντίθεση με τις πεταλούδες, οι σκώροι παρουσιάζουν πιο γηινά χρώματα, όπως καφέ, λευκό, γκρι ή μαύρο. Τα φτερά τους καλύπτονται με κλίμακα. Συνήθως, οι σκώροι δεν υπερβαίνουν τα 20 χιλιοστά σε μήκος, ενώ υπάρχουν είδη που μπορούν να φτάσουν έως και 120 χιλιοστά. Οι προνύμφες τους μοιάζουν με τριχωτά σκουλήκια και αποτελούνται από κεφάλι, θώρακα και κοιλιά.

Κοινός σκώρος ρούχων (Tineolabisselliella): Ένα κοινό είδος σκώρου που μπορεί να εντοπιστεί στο σπίτι σας είναι ο Σκώρος Ρούχων. Το σώμα του έχει μικρές διαστάσεις, περίπου 6-8 χιλιοστά μήκος, και οι προνύμφες τρέφονται με υφάσματα, αφήνοντας πίσω τρύπες από ακανόνιστο σχήμα.

Διατροφικές συνήθειες

Είναι αδύνατο να γενικευθεί η διατροφή όλων των ειδών σκώρων. Ορισμένα είδη τρέφονται με γύρη και χυμούς φρούτων, ενώ άλλα είναι αρπακτικά και έχουν ως λεία τα μικρότερα έντομα. Παρόλα αυτά, το πιο γνωστό είδος, ο Κοινός Σκώρος των Ρούχων, τρέφεται με υφάσματα όπως μετάξι, βαμβάκι, μαλλί, γούνα, δέρμα και άλλα οργανικά υλικά.

Ανίχνευση

Εάν εντοπίσετε τρύπες στα ρούχα που φυλάσσετε στη ντουλάπα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν σκώροι ρούχων κάπου εκεί κοντά.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη κατά των σκώρων των ρούχων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικά ελέγχους μέσα στη ντουλάπα σας, ειδικά σε ρούχα που έχετε αποθηκευμένα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ζημίας από τους σκώρους. Εντοπίστε τον περιοχή που έχει μολυνθεί και τοποθετήστε τα ρούχα σε μια πλαστική σακούλα. Σφραγίστε καλά τη σακούλα για να αποτρέψετε τη διασπορά των σκώρων κατά τη μεταφορά. Πλύνετε τα μολυσμένα ρούχα (χωρίς τη σακούλα, φυσικά) και, στη συνέχεια, πλύνετε και τα υγιή ρούχα ξεχωριστά.

Υπάρχουν διάφορα εντομοκτόνα για τους σκώρους στην αγορά. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά εντομοκτόνα ανάλογα με το είδος των σκώρων. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για μια αξιόπιστη λύση. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα ως φυσικό απωθητικό κατά των σκώρων. Απλώς τοποθετήστε αποξηραμένη λεβάντα στη ντουλάπα σας.