Αρουραίος

Ο Νορβηγικός αρουραίος (Rattus norvegicus) αποτελεί το πλέον διαδεδομένο είδος αρουραίου στη χώρα μας. Ενώ υπάρχει και ο αρουραίος της στέγης, δεν παρουσιάζει τόσο σημαντικούς πληθυσμούς. Ο Νορβηγικός αρουραίος μπορεί να φτάσει μήκος έως 45 εκατοστά, συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Διαθέτει μικρά μάτια και αυτιά, ενώ το τρίχωμά του είναι πυκνό και συνήθως παρουσιάζεται σε αποχρώσεις του μαύρου, του γκρι ή του καφέ. Η ουρά του δεν είναι καλυμμένη από γούνα. Ο μέσος ενήλικας αρουραίος έχει βάρος περίπου 350 γραμμάρια.

Διατροφικές συνήθειες

Οι αρουραίοι είναι παμφάγοι, διατρέφονται με μία ευρεία γκάμα τροφίμων. Η διατροφή τους περιλαμβάνει δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και σοκολάτα. Υπάρχουν λίγα τρόφιμα που αποφεύγουν, όπως η τεύτλα, το σέλινο, και τα ροδάκινα. Παρόλο που είναι παμφάγοι, δεν ενδίδουν συχνά στο κυνήγι. Οι αρουραίοι καταναλώνουν συνήθως οτιδήποτε βρουν μπροστά τους και επιτίθενται μόνο όταν υπάρχει έλλειψη τροφής. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να επιτεθούν ακόμα και σε σκύλους ή γάτες, ιδίως όταν αισθάνονται απειλούμενοι και βρίσκονται σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Συμπεριφορά

Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε αποικίες με εκατοντάδες μέλη. Επιλέγουν υπόγεια λαγούμια για να εισέλθουν σε κτίρια κατά την αναζήτηση τροφής. Είναι δραστήριοι τη νύχτα και σπάνια παρατηρούνται την ημέρα. Παρόλο που δεν είναι γενικά επιθετικοί, αντιδρούν επιθετικά όταν αισθάνονται απειλούμενοι.

Οι αρουραίοι πολλαπλασιάζονται γρήγορα, με μια θηλυκή να μπορεί να φέρει έως και 24 νεογνά, με την εγκυμοσύνη να διαρκεί μόλις 28 ημέρες. Ο Νορβηγικός αρουραίος ξεχωρίζει για την ικανότητά του να πηδά σε ύψος έως 70 εκατοστά και να κολυμπά σε μεγάλες αποστάσεις. Διαθέτει ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή, αλλά έχει αχρωματοψία και περιορισμένη όραση.

Ζημίες

Οι αρουραίοι μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημιά παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσουν δομικές φθορές σε κτίρια και ακόμα και πυρκαγιά μέσω του τρώγματος καλωδίων. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή σε μεγάλες ποσότητες σιτηρών και άλλων δημητριακών όταν εισβάλλουν σε αποθήκες.

Ανίχνευση

Οι αρουραίοι είναι κυρίως δραστηριοποιημένα τη νύχτα και σπάνια εμφανίζονται έξω από τα καταφύγιά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας τον εντοπισμό τους δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες εμφανείς ενδείξεις δραστηριοποίησης αρουραίου στο χώρο μας. Μια από τις πιο κοινές ενδείξεις είναι τα αποτσίγαρα των αρουραίων, τα οποία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και μοιάζουν με μεγάλους μαύρους κόκκους ρυζιού. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν ζημιές σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα λόγω του ροκανίσματος των αρουραίων.

Επιπτώσεις στην υγεία

Οι αρουραίοι μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες λόγω των παθογόνων που μεταφέρουν. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται σοβαρές παθήσεις, όπως ο τύφος και η λεπτοσπείρωση. Επιπλέον, ρυπαίνουν τα τρόφιμα και το νερό με το σάλιο, τα αποτσίγαρα και το ούρο τους.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. Οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν τη χρήση τρωκτικοκτόνων και διάφορες μεθόδους παγίδευσης. Τα τρωκτικοκτόνα είναι εξαιρετικά ισχυρά, και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να εξαφανίσει τα τρωκτικά. Επίσης, η τοποθέτηση παγίδων στα μονοπάτια που ακολουθούν τα τρωκτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, η επίσκεψη ενός επαγγελματία μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να προστατεύσει από πιθανές καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν τα τρωκτικά. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίζονται τα σημεία εισόδου των τρωκτικών και να σφραγίζονται με τα κατάλληλα υλικά.