Είδη

Υπάρχουν πολλά είδη ποντικιών, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο οικιακός ποντικός (Mus musculus). Αυτό το είδος φθάνει σε μήκος έως 10 εκατοστά χωρίς την ουρά και διαθέτει σκούρο γκρι χρώμα. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα ποντίκια με τους μικρούς αρουραίους. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από τη λεπτή ουρά, τα μεγάλα μάτια και τα μικρά πόδια και κεφάλι.

Διατροφικές συνήθειες

Σχεδόν όλα τα ποντίκια είναι φυτοφάγα. Η διατροφή τους κυρίως αποτελείται από φρούτα και δημητριακά, ενώ δεν έχουν μεγάλη ανάγκη από νερό.

Συνήθειες

Τα ποντίκια επιδιώκουν υγρές και θερμές περιοχές. Στο φυσικό τους περιβάλλον, επιλέγουν να ζουν σε ανοιχτά χωράφια και δασικές περιοχές, κατασκευάζοντας τρύπες στο έδαφος. Στις αστικές περιοχές, τα ποντίκια εντοπίζονται συνήθως σε υπόγεια, στις ρωγμές των τοίχων και στις σοφίτες.

Ανίχνευση

Η ανίχνευση των ποντικιών είναι αρκετά εύκολη. Παράγουν έντονους θορύβους κατά τη διάρκεια του ροκανίσματος ενός επίπλου ή της μασίλας της τροφής τους. Επιπλέον, αφήνουν περιττώματα εκεί που παραμονεύουν, τα οποία είναι εύκολα ορατά από το ανθρώπινο μάτι. Όταν παραμένουν σε έναν χώρο για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, προκαλούν μια δυσάρεστη και χαρακτηριστική οσμή.

Επιπτώσεις στην υγεία

Τα ποντίκια αποτελούν φορείς για τους ψύλλους, οι οποίοι, στη συνέχεια, μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, τα ποντίκια είναι φορείς ασθενειών όπως η λεπτοσπείρωση, ο τύφος και ακόμη η βουβωνική πανώλη. Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος για την υγεία προέρχεται από τα μικρόβια που περιέχονται στα ούρα και τα περιττώματά τους, τα οποία αφήνουν στο περιβάλλον όπου κινούνται.

Πρόληψη

Σιγουρευτείτε ότι το κτήριό σας δεν έχει ρωγμές ή άνοιγματα, από τα οποία τα ποντίκια μπορεί να εισέλθουν. Φυλάξτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς αποθήκες και ελέγχετε τα ντουλάπια της κουζίνας σε τακτική βάση για οποιαδήποτε ένδειξη παρουσίας ποντικιών.

Ζημιές

Τα ποντίκια χρειάζονται να δαγκώνουν συνεχώς, διότι τα δόντια τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν πάντα. Αν δαγκώσουν καλώδια, μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Σύμφωνα με μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως και το 20% των εγχώριων πυρκαγιών ήταν αποτέλεσμα δραστηριότητας ποντικιών. Επιπλέον, μπορούν να απειλήσουν τη δομή του κτιρίου σας, προκαλώντας πιθανή επικίνδυνη καταστροφή.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μόλυνσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση των τρωκτικών. Οι συνηθέστεροι περιλαμβάνουν τη χρήση ισχυρών τρωκτικοκτόνων και διάφορων παγίδων. Τα τρωκτικοκτόνα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, και μια μικρή ποσότητα επαρκεί για να εξοντώσει τα τρωκτικά. Επίσης, η τοποθέτηση παγίδων στη διαδρομή που ακολουθούν τα τρωκτικά μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική. Ωστόσο, η επαγγελματική εμπειρία μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και να αποτρέψει πιθανές επιπτώσεις που τα τρωκτικά μπορεί να προκαλέσουν. Επιπλέον, είναι ουσιώδες να εντοπιστούν τα σημεία εισόδου των τρωκτικών και να σφραγιστούν αποτελεσματικά με τα κατάλληλα υλικά.